Metabolismul inseamna eliberarea energiei ce se gaseste acumulata in substantele alimentare. Astfel au loc in organism reactii chimice (enzimatice) in urma carora rezulta si substante ce vor fi eliminate in mediul extern. Energia indicata in organism nu se pierde, ci se transforma si se intoarce sub alte forme.

Metabolismul glucidelor

Se gasesc in proportie mare in alimentele de origine vegetala (grau, porumb, orez, fructe, legume, zahar, miere). In cantitate mai mica in cele de origine animala (lapte, carne). Monozaharidele sunt singurele capabile sa strabata bariera intestinala, sa treaca in sange si apoi sa ajunga in ficat.

Aici o parte se transforma prin sinteza in glicogen, ca substanta de rezerva. O alta parte trece in circulatia generala pentru a fi folosite la nivelul tesuturilor si organelor. Atunci cand glucidele sunt in exces, se pot transforma in grasimi ce se depun ca atare in organism.

Metabolismul lipidelor (substante grase)

Se gasesc in proportie mare in alimentele de origine animala (unt, carne de porc) si in alune, nuci, masline. In tubul digestiv, lipidele sunt descompuse in glicerina si acizi grasi. La nivelul citoplasmei celulare sunt oxidate pana la bioxid de carbon si apa. Apoi se elibereaza energia – 1 gram de grasime elibereaza 9,8 calorii. O alta parte din aceste grasimi se depoziteaza ca material de rezerva in celulele adipoase de sub piele, sau in jurul unor organe (rinichi, intestin).

Metabolismul proteinelor

metabolismul si nutritia

Metabolismul si nutritia

Proteinele se gasesc in alimente de origine animala (carne, oua, lapte) si vegetala (fasole, mazare, linte, soia). Cele de origine animala se asimileaza mai usor in organism decat cele de origine vegetala.

Au un rol energetic, dar si un rol plastic (formator), contribuind la cresterea organismului si la refacerea tesuturilor. Intra in alcatuirea hormonilor, fermentilor, enzimelor si anticorpilor, care au un rol important in functiile si sistemul imunitar.

Apa si sarurile minerale

Apa constituie 70% din greutatea corpului unui adult fiind repartizata in plasma sanguina, in lichidul interstitial si in citoplasma celulara. In perioada de tinerete a omului, in organism se gaseste mai multa apa. Paralel cu inaintarea in varsta organismul se deshidrateaza. Apa are un rol important pentru metabolism.

Sarurile minerale insotesc apa, fiind prezente in toate celulele din organism. Formeaza aproximativ 5% din greutatea corporala. Intra in organism sub forma de cloruri, fosfati, sulfati de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/metabolismul-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/metabolismul-1-150x150.jpguvSanatatemetabolismul,sanatate
Metabolismul inseamna eliberarea energiei ce se gaseste acumulata in substantele alimentare. Astfel au loc in organism reactii chimice (enzimatice) in urma carora rezulta si substante ce vor fi eliminate in mediul extern. Energia indicata in organism nu se pierde, ci se transforma si se intoarce sub alte forme. Metabolismul glucidelor Se gasesc...