Proteinele

 Intr-un articol precedent, Valoarea alimentatiei, va vorbeam de cele trei aspecte de baza ale alimentelor. Cum despre Igiena alimentelor si Calorii am vorbit in doua articole separate, in acest articol va vom prezenta cel de-al treilea aspect de baza, si anume proteinele

 Chiar in zilele noastre mai sunt unii specialisti (din ce in ce mai putini) dupa care, pentru ca o dieta sa fie corecta din punct de vedere nutritive, trebuie sa contina o cantitate ridicata de proteine si mai ales ca acestea sa fie in cea mai mare parte de origine animala. Totusi, cantitatile de proteine care se recomanda sa le ingeram zilnic au mers descrescand in ultimii ani. Nu mai departe de acum douazeci sau treizeci de ani se recomanda ca adultii sa ingere cel putin un gram de proteine pe kilogram de greutate corporala zilnic. Si nu erau putini cei ce propuneau 1,2 pana la 1,5 gramede proteine pe kilogram, zilnic. Actualmente, buletinul informativ al unui grup de studiu al OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) despre nutritie spune ca 0,75 grame de proteina pentru un kilogram de greutate, zilnic, este o cantitate suficienta pentru un adult (56 de grame zilnic pentru un barbat sau o femeie cu o greutate de 70 kg).

Astazi se stie ca excesul de proteine in dieta este in stransa relatie cu bolile reumatice si cu osteoporoza, cu excesul de acid ureic si inclusive cu o micsorare a sperantei de viata.

In ceea ce priveste provenienta proteinelor, inainte se socotea ca cele de origine animala erau indispensabile si ca nici o dieta nu putea fi sufficient de hranitoare daca nu continea proteine animale din abundenta. Dar astazi s-a putut dovedi ca, datorita fenomenului de suplimentare prin combinarea proteinelor vegetale se obtine o proteina de buna calitate la fel ca si cea animala. Astfel, calitatea unei diete nu depinde, asa cum se credea inainte, de cantitatea de proteine sau de sursa sa, ci de faptul ca trebuie sa se consume o varietate suficienta de alimente sanatoase.

Pentru a te informa mai mult cu privire la cele trei aspecte de baza ale alimentelor citeste si: Caloriile

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/Proteine1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/Proteine1-150x150.jpguvSanatate
Proteinele  Intr-un articol precedent, Valoarea alimentatiei, va vorbeam de cele trei aspecte de baza ale alimentelor. Cum despre Igiena alimentelor si Calorii am vorbit in doua articole separate, in acest articol va vom prezenta cel de-al treilea aspect de baza, si anume proteinele  Chiar in zilele noastre mai sunt unii specialisti...