Este sanatoasa sau nu sarea in alimentatie?
Sarea, este foarte nociva daca este consumata in exces!
Sarea este unul din ingredientele fara de care mancarea nu ar avea nici un gust. Dar oare cat de buna este pentru sanatate, si in ce cantitati trebuie consumata? Suntem cu totii de acord ca sarea este buna, dar pe cat este de buna la gust, pe atat de mult ne afecteaza sanatatea, atunci cand este consumata in exces. Din pacate, insa, multi dintre noi consuma mancaruri foarte sarate. Excesul de sare poate cauza mari probleme de sanatate: creste presiunea arteriala, sporeste riscul bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale. Pentru a evita toate aceste neplaceri, iti aratam cativa pasi simplii care te vor ajuta sa renunti la consumul excesiv de sare.
Nu trebuie sa adaugi prea multa sare in mancare: 75% din sarea pe care o consumam, se gaseste deja in produsele alimentare de zi cu zi, cum ar fi: cerealele de la micul dejun, painea, mancarea deja preparata.
O dieta bogata in sare poate provoca mari probleme de sanatate, in special, cresterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala, de cele mai multe ori, nu are nicicel mai mic simtom. Dar odata ce esti predispus la hipertensiune, sansele de a dezvolta o boala de inima sau un accident vascular cerebral, sunt mult mai mari.
Cu cat reduci mai mult sarea din alimentatia ta, tensiunea arteriala scade, iar riscul unui accident vascular cerebral si al bolilor de inima, se reduce considerabil. Asa ca, sanatatea ta este mai sigura daca folosesti mai putina sare.
In continuare iti aratam cateva sfaturi despre cum sa consumi mai putina sare.
Alimente care contin sare:
Datorita modului in care sunt preparate, majoritatea alimentelor au un continut bogat in sare. Pe de alta parte, unele alimente, cum ar fi painea, cerealele de la micul dejun, pot contribui la excesul de sare din dieta noastra. Dar asta nu pentru ca aceste alimente, ar avea un continut bogat in sare, ci din cauza consumului destul de des al acestora.
Alimente cu continut ridicat de sare:
Aceste alimente sunt aproape intotdeauna bogate in sare. De aceea este bine sa le consumam mai rar, sau in cantitati mici, asta pentru a avea „o sanatate de fier”. Mai jos, ai o scurta lista a celor mai “sarate” alimente:
– Ansoa
– Bacon
– Branza
– Sunca
– Masline
– Muraturi
– Creveti
– Salam
– Nuci prajite uscate si sarate
– Peste conservat
– Carne si peste afumat
– Sos de soia
– Extract de drojdie
Alimente care pot avea un continut ridicat de sare:
In aceste alimente, continutul de sare poate varia, mai ales, in functie de producatori. Prin simpla comparare a brand-urilor, poti alege produsele cu un continut normal de sare. Etichetele de nutritie aflate pe fiecare produs, iti usureaza cautarile si te ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru sanatate. Citeste etichetele la:
– Produse de panificatie: paine ambalata, baghete, ciabatta etc.
– Sosuri pentru paste
– Chipsuri
– Pizza
– Semipreparate
– Supe instant
– Sandwich-uri
– Carnati
– Ketchup, maioneza si alte sosuri
– Cerealele pentru micul dejun
Cat de multa sare putem consuma?
Pentru a nu avea probleme de sanatate din cauza sarii, adultii ar trebui sa nu depaseasca 6 g de sare pe zi (o lingurita plina). Evident copiii vor consuma mai putin (a se vedea mai jos recomandarile pentru sugari si copii).
Desigur, o modalitate simpla de a manca mai putina sare este evitarea excesului acesteia in prepararea mancarurilor. Daca adaugi sare in mod regulat atunci cand gatesti, incearca sa nu exagerezi, astfel vei redescoperi gusturile reale ale alimentelor preferate. Iar cand te asezi la masa, nu te repezi la solnita, testeaza mai intai mancare sa vezi daca intr-adevar mai este nevoie de sare. De fiecare data cand pui man ape solnita, gandeste-te la sanatate!
Utilizati etichetele de nutritie de pe ambalajul alimentelor
“Taierea portiei” de sare in plus, este un mic pas spre rezolvarea solutiei. Pentru a reduce intr-adevar consumul de sare, mai intai de toate, trebuie sa cunosti continutul de sare deja existent in produsele alimentare pe care le cumperi zi de zi. Verifica etichetele si alege produsele cu cel mai mic procent de sare.
Din fericire, informatiile de pe etichetele nutritionale, ale fiecarui produs alimentar, ne sunt de mare ajutor pentru sanatate. Continutul de sare poate fi specificat, pe eticheta, fie in procente, fie pe culori. Culoarea rosie indica un grad ridicat de sare, verde – un continut mediu, iar galben un procent destul de scazut. Opteaza pentru produsele cu eticheta verde sau galbena.
Uita-te la procentul de sare pe 100 g:
– Continut ridicat: mai mare de 1,5 g de sare pe 100 g (sau 0.6 g sodium). Ca si culoare, acest continut de sare, pe eticheta, va fi indicat prin culoarea rosie.
– Minim: 0.3 g sau mai putin pe 100 g (sau 0.1 g sodium). Eticheta, poate afisa culoarea verde.
In cazul in care cantitatea de sare pe 100 g este intre 0.3 g si 1.5 g, care este un nivel mediu de sare, culoarea etichetei poate fi si galbena.
Ca o regula, alimentele cu un continut ridicat de sare, pot fi consumate ocazional.
Sarea este numita si clorura de sodiu. Uneori, pe etichetele produselor alimentare este specificata doar cifra pentru sodiu. Exista insa, o modalitate simpla de a afla cata sare exista, din cifra de sodiu, calculand:
Sare = cifra de sodiu x 2.5 (ex: 0.6 g sodiu x 2.5 = 1.5 g sare)
Sarea in alimentatia copiilor si a sugarilor:
Sugarii si copiii sub 11 ani, ar trebui sa aiba in alimentatie mai putina sare decat adultii.
Bebelusii sub un an, au nevoie de mai putin de 1 g de sare pe zi, deoarece rinichii lor nu pot face fata unui gramaj mai mare si pot aparea probleme de sanatate. Daca un copil este alaptat, atunci isi va lua necesarul de sare din laptele matern. Laptele praf, are un continut de sare similar.
Niciodata sa nu adaugati sare in laptele sau alimentele bebelusului, si nu folositi un aliment care nu este special pentru copii, deoarece, de cele mai multe ori, continutul de sare este prea mare. Acest lucru le poate afecta sanatatea.
Valoarea de sare zilnica, maxima, recomandata in alimentatia copiilor, depinde de varsta:
– De la 1 la 3 ani – 2 g sare/zi (0.8 g sodiu)
– De la 4 la 6 ani – 3 g sare/zi (1.2 g sodiu)
– De la 7 la 10 ani – 5 g sare/zi (2 g sodiu)
– Peste 11 ani – 6 g sare/zi (2.4 g sodiu)
Pentru sanatatea copilului tau, asigura-te ca doza zilnica de sare, este corespunzatoare cu varsta lui.
https://www.urbanvoice.ro/sarea-alimentatie-nociva-sau-nu/https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/sare1-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/sare1-1-150x150.jpgSanatatesanatate