Valoarea alimentatiei

Alimentatia, este fara indoiala, obiceiul care influenteaza cel mai mult sanatatea oamenilor. Nu degeaba obiceiul de a manca este cel care se repeta cel mai constant de-a lungul vietii noastre. Renumitul doctor canadian Dr. Osler, spunea ca 90% din toate afectiunile cu exceptia infectiilor si a accidentelor, sunt strans legate de alimentatie.

Alimentatia este un proces voluntar si constient si, de aceea, educabil. Aceasta depinde de o decizie libera a individului. De aceea, aderarea la obiceiuri alimentare mai sanatoase reclama o convingere profunda.

Nutritia, dimpotriva, este involuntara. Ea include toate procesele si transformarile pe care alimentele le sufera in organism pana la completa lor asimilare. In conditii normale, daca nu exista nici un proces patologic, o alimentatie buna trebuie sa aiba ca urmare o nutritie buna.

In timpul ultimelor decade, nutritionistii s-au preocupat de trei aspecte de baza ale alimentelor: igiena alimentara, caloriile si proteinele.

In acest articol va vom prezenta primul aspect de baza al alimentelor, si anume, Igiena alimentara, urmand ca in articolele viitoare sa vorbim despre Calorii si Proteine.

 

Igiena alimentara

Igiena este deci, absenta germenilor patogeni care pot provoca boli infectioase consumatorului si ea constituie o prioritate pentru expertii in nutritie si pentru autoritatile sanitare. Salmoneloza , o gastroenterita deosebit de grava produsa de bacterii din specia Salmonella; o intoxicatie cauzata prin consumul de conserve alterate produs de microorganismul Clostiridium butulinum, ca si gastroenteritele datorate alimentelor contaminate cu stafilococi, continua sa ridice probleme pentru sanatate alaturi de alte boli.

Totusi, cu toate ca si astazi se produc toxiinfectii prin alimente alterate, stim précis care este cauza acestor infectii si cum le putem evita.

In lumina cunostintelor actuale despre alimentatie si nutritie, inca nu ne putem da seama daca un aliment care este lipsit de germeni patogeni sau toxine este si indicat pentru consum. Igiena alimentelor este indispensabila, dar nu suficient pentru a determina calitatea lor. Astazi stim ca, chiar daca o bucata de carne sau un ou sunt lipsite de microorganisme, nu inseamna ca sunt si indicate pentru cineva care trebuie sa-si controleze nivelul de colesterol.

 

uvSanatate
Valoarea alimentatiei Alimentatia, este fara indoiala, obiceiul care influenteaza cel mai mult sanatatea oamenilor. Nu degeaba obiceiul de a manca este cel care se repeta cel mai constant de-a lungul vietii noastre. Renumitul doctor canadian Dr. Osler, spunea ca 90% din toate afectiunile cu exceptia infectiilor si a accidentelor, sunt...