Caloriile
Asa cum am mai spus, in ultimii ani, nutritionistii s-au preocupat de trei aspecte de baza ale alimentelor: igiena alimentara (de care am vorbit intr-un articol anterior), caloriile si proteinele. Astazi vom vorbi despre calorii.
In vechile carti de nutritie, se punea accentual indeosebi pe cantitatea totala de calorii care trebuia ingerata zilnic. O dieta adecvata – se spunea atunci – trebuie sa contina calorii suficiente opentru a acoperi cu usurinta necesitatile metabolismului. Este lucru de inteles ca aceasta se intampla in perioada de penurie alimentara, cum, din nefericire se intampla si acum in lumea a treia. Actualmente, totusi, in tarile occidentale, problema care se ridica este mai mult excesul de calorii, decat lipsa lor.
Calitatea si valoarea unei diete nu se poate masura doar prin totalul de calorii pe care ni le ofera, ci, mai de graba, prin alimentele care o compun. Nu e o problema de cantitate, ci de calitate. De exemplu:
- Hidratii de carbon rafinati (de ex. faina sau orezul alb) contin practic aceleasi calorii ca si cele integrale, dar calitatea lor nutritiva este mai mica.
- Zaharul alb are practice aceleasi calorii ca si zaharul brun sau mierea, dar este foarte sarac in vitamine si minerale, ceea ce-l fac nepotrivit pentru consumul obisnuit, din abundenta.
- Carnea slaba si soia ofera o cantitate asemanatoare de calorii si totusi aportul lor pentru o dieta sanatoasa este total diferit.
Pentru a te informa mai mult cu privire la cele 3 elemente de baza ale alimentelor citeste: Valoarea alimentatiei
https://www.urbanvoice.ro/caloriile/https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/Calorii2-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/Calorii2-1-150x150.jpgSanatate