Ciocolata alba este produsa la fel ca si ciocolata cu lapte si ciocolata neagra – diferentele sunt ingredientele. De fapt, din cauza ingredientelor, multe persoane nu o considera ca fiind ciocolata.
Totul incepe cu arborele de cacao, care creste in zonele ecuatoriale din America de Sud, Africa si Asia. Boabele de cacao sunt recoltate, fermentate timp de sase sau sapte zile, si apoi uscate. Ciocolata de cea mai buna calitate provine din boabele de cacao care sunt uscate natural, la soare timp de o saptamana. Apoi boabele sunt prajite, iar cojile sunt indepartate. Apoi boabele de cacao sunt macinate, rezultand un lichid gros numit lichior (nu este alcoolic). Acest lichid este folosit pentru a face ciocolata neindulcita.
Pentru alte derivate lichidul este presat pentru a extrage grasimea, care se numeste unt de cacao. Cu grasimea eliminata, lichidul devine o pulbere care este amestecat cu unt de cacao si alte ingrediente pentru a face diferite tipuri de ciocolata. Ciocolata simpla este facuta din pudra de cacao, lichior, unt de cacao, zahar si ciocolata cu lapte, desigur, are lapte adaugat. Cea alba se face din unt de cacao, lapte si zahar. Dupa ce ingredientele sunt amestecate, produsul este in continuare rafinat. Este mixta, incalzita, si racita cu metode foarte precise. Aceste procese pot dura pana la o saptamana pentru cele mai bune ciocolate. Pentru ca ciocolata alba nu are solide de cacao nu le clasifica drept ciocolata.
Cu toate acestea, organizatiile pentru reglementare in domeniul alimentar lucreaza cu producatorii pentru a da o definitie standard. Pana cand un standard va fi publicat, verificati etichetele si feriti-va de cea care contine grasimi vegetale in loc de unt de cacao, calitatea si gustul sunt inferioare. Ciocolata alba este un derivat, deoarece nu contine cacao in substanta solida.In timpul procesului de fabricatie, solidele de culoare inchisa din boabele de cacao sunt separate de conţinutul gras, spre deosebire de ciocolata conventionala, unde solidele de cacao sunt mai tarziu sunt recombinate. Ca urmare, ciocolata alba nu contine proprietatile antioxidante sau mai multe ingrediente care caracterizeaza ciocolata, cum ar fi tiamina, riboflavina, teobromina, feniletilamina, si serotonina. Adesea, untul de cacao este deodorizat pentru a elimina gustul sau puternic si pentru a nu afecta in mod negativ aroma produsului finit, deci va lipsi aroma de unt de cacao.
Trebuie sa fie (dupa greutate), unt de cacao cel putin 20%, 14% substanta solida totala de lapte, si grasime din lapte 3,5%, si nu mai mult de 55% zahar sau alti indulcitori.Firmele americane au adoptat comercializarea de ciocolata alba doar sub aceasta forma. Uniunea Europeana a adoptat aceleasi standarde, cu exceptia faptului ca nu exista nici o limita de zahar sau indulcitori. Ciocolata alba nu are solide de cacao, si contine doar cantitati infime de teobromina si cafeina, care sunt prezente in alte tipuri de ciocolata.
Reteta: desert de ciocolata alba
O alternativa usoara, dar destul de bogata, pentru un mousse din ciocolata standard. Aceasta este un „trebuie neaparat sa incerci” pentru toti iubitorii de ciocolata alba sau daca aveti nevoie de un desert de ciocolata usor, pentru o petrecere!
Ingrediente(4 portii):
– 250g ciocolata alba
– 200g iaurt grecesc
– 250ml frisca
– 1 lingura de rom alb
– ciocolata alba sau ciocolata normala rasa sau de pudra de cacao pentru decorare
Mod de preparare
Topiti ciocolata alba intr-un vas, introdus in alt vas, in care fierbe apa. Adaugati frisca in ciocolata topita, si amestecati pana se omogenizeaza. Adaugati romul si iaurtul. Amestecati toate ingredientele pana la omogenizare. Se toarna in vase de sticla mici sau cupe de cafea.Se raceste 3 ore. Inainte de servise se presara cacao sau ciocolata alba sau normala, rasa.
Pofta buna!
https://www.urbanvoice.ro/ciocolata-alba-si-ingredientele-ei/https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2017/01/ciocolata-alba-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2017/01/ciocolata-alba-1-150x150.jpgAltfel